Om Slösa till Spara

Vill du minska dina utgifter? Undrar du var dina pengar tar vägen varje månad? Har du något speciellt sparmål som är svårt att ro i land?

Att spara pengar är inte så svårt som man först kan tro. Det handlar som så mycket annat mest om beslutsamhet.

Jag ger dig här också handfasta tips på hur du ska göra för att spara mer och slösa mindre.

Alla vet nog med sig vad man har för lyxvanor som man egentligen inte har råd med. Det kan vara en för dyr bil, dåliga shoppingvanor, restaurangbesök, godis, nöjen, elektronik.

Oavsett vad du har för ekonomi i grunden och vad dina sparmål är kan du här få tips på hur du ska tänka och gå tillväga. Jag peppar er så att ni kan motstå frestelser och ta rätt beslut i shoppingvärlden som hela tiden skriker: Köp mig! Det är inte lätt att motstå när det dyker ner otaliga mail varje dag i din mailkorg med erbjudandet det ena bättre än det andra. Det är ju så lätt att att bara klicka sig direkt in på en nätbutik och bara handla med ett klick. Wow, det finns avbetalning också. Så smidigt! Här gäller det dock att säga stopp, dra i tyglarna och tänka; behöver jag verkligen ha det här? Det är stor skillnad på att behöva något och vilja ha något. Men innan man har lärt sig att kontrollera sina köpimpulser är det jättesvårt att veta vad som är vad. Det kan låta löjligt men det är faktiskt rätt svårt att identifiera känslan som ploppar upp i kroppen. Det där köpsuget, pirret i magen.

Jag tror alla kan känna igen sig i felköp som hänger på galgen och ekar av dåligt samvete. Har du ett klart och tydligt mål vad du vill uppnå med ditt sparande är det jättebra och det går då självklart mycket lättare att nå sitt mål. Det kan vara kortsiktiga mål som en resa. Du kanske vill köpa ett hus eller lägenhet och få ihop till kontantinsatsen. Du kanske har en dålig ekonomisk situation som behöver drastiska åtgärder.

Jag tror också att sparande är en livsstilsförändring. När du märker hur bra det går och hur roligt det faktiskt är så kommer du att fortsätta. För roligt är faktiskt precis vad det är. Det är sjukt roligt att spara pengar!

Hanna författare till Slösa till Spara
Hanna – 37 år – Stockholm